Regeringen säger nej till vindkraftspark

SVT Nyheter, Blekinge, 2016-12-20

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/regeringen-sager-nej-till-vindkraftspark

Regeringen säger nej till vindkraftspark

vindkraft

Regeringen säger nej till vindkraftsparken i Hanöbukten. Det beslutet togs under tisdagsförmiddagen.

I många år har det stora vindkraftsprojektet i Hanöbukten med 500-700 vindkraftverk diskuterats och företaget Blekinge Offshore har väntat på besked från regeringen.

Under tisdagsförmiddagen tog regeringen beslut i frågan och det blev ett nej.

– Vi har prövat detta mycket noga men i detta fall går det inte att kombinera vindkraftsverken med försvarsverksamheten och Hanöbukten är ett av de mest strategiska försvarsområdena vi har i Sverige och det säkerhetspolitiska läget har gjort att riksdagen har sagt att Sveriges försvarsambitioner ska öka, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

”Jobbat hårt för detta”

Beskedet fick Miljöpartiet i Sölvesborg redan tidigare idag.

– Det var mitt livs sämsta julklapp någonsin. Det är många som har jobbat hårt för detta och vi hade hoppats på ett ja, säger Eva-Lena Ulvsfält, gruppledare i Miljöpartiet i Sölvesborg.

Tidigare har riksdagsledamoten Annicka Engblom (M), sagt att Försvarsmakten menar att vindkraftsparken kan leda till allvarliga konsekvenser för både marinen och flygvapnet. Men när frågan dök upp i mark- och miljödomstolen beslutades  att försvaret och vindkraftsanläggningen skulle kunna samverka.

– Därför hoppades vi lite extra. Det fanns planer på utbildning inom vindkraftsteknik och det skulle generera flera arbetstillfällen vilket vi aldrig kan få för många av i denna delen av Sverige så det känns väldigt tråkigt, säger Eva-Lena Ulvsfält. säger Eva-Lena Ulvsfält.

”Försvaret behöver öva mer”

Miljöministern förstår besvikelsen men menar att om det hade blivit ett ja till vindkraftsparken hade det kunnat göra att försvaret skulle tvingas minska på sin verksamhet.

– Det spända läget i vår närhet har lett till att riksdag och regering har sagt att försvaret behöver stärkas och de behöver öva mer och det är självklart att det har varit en del i beslutet vi har fattat idag, säger Karolina Skog (MP)

Är det kört för att bygga en vindkraftspark i Hanöbukten nu?

– Vi har inte tagit ställning till vindkraft generellt i området eller generellt stora vindkraftsparker utan bara en specifik ansökan och provat mot den verksamheten som finns där idag och kommit fram till att de inte går att kombinera, säger miljöministern Karolina Skog (MP).

För ett par veckor sedan presenterade en högt uppsatt ex-militär, Bo Wranker, en rapport som visade på hur försvaret kan hantera vindkraftsparken, något som kritiserades av Kungliga Örlogssmannasällskapet igår. Denna rapport verkar alltså inte ha påverkat regeringens beslut.